Tunturi

Kun veljekset Eero ja Aarne Harkke vuonna 1922 perustivat Pyöräkellari Oy:n, he tuskin aavistivat minkälaisen menestystarinan alulle pistivät. Aluksi polkupyörät koottiin Englannista maahantuoduista osista, ja myös pyörien merkki High Land ostettiin ulkomailta. Jo 20-luvun lopulla Pyöräkellari ryhtyi tuottamaan itse polkupyörän runkoja, ohjaustankoja ja kampia. Samalla High Land vaihdettiin kotimaiseksi nimeksi, ja Tunturi sai alkunsa.

Polkupyörien ohella Pyöräkellarin valikoimiin kuului 30-luvulla kuljetusvaunuja, tavarankuljetusrattaita ja hevosten kilpa-ajorattaita. Sotavuosina 1939–1944 valmistettiin lisäksi invalidipyöriä, maitorattaita, kaunoluistinten teriä sekä pihtejä piikkilanka-aitausten korjausta varten. Sotien jälkeen Tunturi vakiinnutti asemansa Suomen johtavana polkupyörien valmistajana. Tunturipyörä Oy sai alkunsa vuonna 1951, kun pyörien valmistus ja myynti erotettiin toisistaan. Myymälä jatkoi Pyöräkellarina ja Tunturipyörä hoiti valmistuksen.

Kun elintaso Suomessa nousi kohinalla 50- ja 60-luvuilla, moni vaihtoi polkupyörästä moottoroituun kulkuvälineeseen. Polkupyörien menekki laski, joten Tunturipyörä Oy alkoi ajan hengen mukaisesti valmistaa myös moottoripyöriä. Varsinainen menestys saavutettiin mopedien valmistajana: suosituin mopedimalli, ns. ”Pappatunturi” nousi oikeaan klassikon asemaan. 60-luvulla Tunturipyörä Oy oli jälleen aikansa edelläkävijä ja laajensi tuotantoaan kuntopyöriin. Kuntopyöriä oli tuolloin maailmalla myynnissä muutamia, mutta Tunturipyörä kehitti ja patentoi täysin uuden tekniikan. Tunturi-kuntopyörästä tuli kansainvälinen menestys. Tunturipyörä alkoi valmistaa muitakin kuntolaitteita, kuten eri mallisia soutulaitteita, juoksumattoja sekä lihasharjoituslaitteita. Kuntovälineitä myytiin 90-luvulla jo yli 40 maassa.

Kuntovälinemyynti teki Tunturipyörä Oy:stä vahvasti vientiin suuntautuneen kansainvälisen yrityksen. Kansainvälisen toiminnan tukemiseksi 90-luvun lamavuosina yrityksen nimi vaihdettiin Tunturi Oy Ltd:ksi, jonka katsottiin myös tukevan tuotemerkin tunnettavuutta. Vuonna 2003 Tunturi siirtyi Euroopan johtavalle polkupyöräkonsernille, hollantilaiselle Accell Groupille. Accell Groupin myötä Tunturiin ja suomalaiseen pyöräilyyn on saatu tuoreita visioita ja huipputeknisiä innovaatioita, suomalaisia ajo-olosuhteita ja käyttäjiä tietenkään unohtamatta.